אני זקוק לך – שלושת המילים המשמעותיות ביותר בזוגיות

אני זקוק לך.

אלו שלושת המילים המשמעותיות ביותר בתוך קשר זוגי.

כשכן אומרים ומראים את זה (זה לא מובן מאליו בכלל!) זה מחבר ומרגיע ומרפא ומצמיח בצורה כ״כ עמוקה. כשלא אומרים (ולא מראים) את זה, זה פוגע עמוקות במי שאיתנו.

תחשבו על זה רגע, איך זה מרגיש לחיות עם מישהו שלא זקוק לכם (לכאורה) בשום צורה; שלא צריך אתכם בכלל (לכאורה), שמסתדר תמיד (לכאורה) ממש טוב לבד, שלא קורא לכם לעזרה ולא בא אליכם אף פעם כשקשה לו, שלא מבקש מכם שום דבר כשהוא זקוק ולא מסכים אף פעם באמת לקבל מכם? איך זה מרגיש?

זה להרגיש שאני לא חשוב לו, לא משמעותי עבורו, חסר ערך בשבילו, שהקיום שלי לא מיוחד או ייחודי עבורו בשום צורה, שאני מיותר, בר החלפה מבחינתו, סתמי, לא קיים באמת עבורו, שאין לי באמת מה לתת, ושמה שיש לי לתת הוא לא שווה. זה מוריד מאוד תחושת ביטחון בקשר, מוריד מאוד את הביטחון העצמי בכלל, וגם את הערך העצמי.

לחיות בזוגיות עם מישהו שאומר ומראה שהוא לא זקוק לי (לכאורה) זה בעצם לחיות בזוגיות שיש בה ריחוק, שאין בה קירבה או אינטימיות אמיתית, וגם ללא תחושת ביטחון אמיתית.

אי אפשר להירגע אל תוך זוגיות שבה אין תלות (בריאה), וכשאי אפשר להירגע בזוגיות, זאת אומרת כאשר ברמה העמוקה יש תחושת סכנה ואיום בקשר, אז מערכות ההשרדות וההגנה של הגוף והנפש עובדות – במקום מערכות ההתקשרות, החקירה והמשחק.

במצב כזה כל מה שיהיה הוא מפגש של מערכות הגנה, והמשמעות של זה היא שאין אינטימיות אמיתית, משום שאינטימיות אמיתית היא המצב הזה שבו אפשר להפגש – ללא שום הגנה – משום שהקשר עצמו הוא הביטחון. וכשאין תלות, אין קשר. כי קשר הוא תלות. ואין קשר אמיתי ללא תלות.

כי אנחנו תלויים האחד בשניה בתוך קשרים (ובכלל בעולם), וככה זה. זאת העובדה הפשוטה. כולנו תלויים האחד בשניה כאנושות, אבל פי מיליון תלויים האחד בשניה בתוך זוגיות. אנחנו תלויים – ברמות עמוקות בהרבה ממה שנסכים להודות לרוב (כי מפחיד – ומדהים – לקלוט עד כמה).

לחיות בתוך זוגיות שבה לא מראים ולא אומרים (ומכחישים) שזקוקים האחד לשניה (או אפילו מתגאים בזה כאילו זה איזה הישג) – זה לחיות בתוך מצב מכאיב, עצוב ומפחיד מאוד. זה מצב של ריחוק זוגי.

בדרך כלל זה לא רק אחד מבני הזוג, אלא שני בני הזוג שמחזיקים ומאמינים בו זמנית ברעיונות האלה שמכחישים, מבטלים ושוללים תלות בקשר. שניהם מתאמצים (כל אחד בסגנון שונה בד״כ) להתכחש לכך שהם זקוקים לשני, וגם להתכחש לעד כמה שזה כואב להם שמי שאיתם לא זקוק להם. 

 

ההבדל הגדול בין מובחנות אורגנית למובחנות מאולצת

מתוך כל מיני רעיונות שלמדו או שמעו איפושהו הם מתאמצים ומנסים לטפח ״נפרדות״ או ״מובחנות״ (יש הבדל גדול בין המושגים, אבל רוב האנשים מפרשים אותם בתור אותו הדבר), אבל כל מה שקורה הוא רק שהם הולכים ומתרחקים (גם מעצמם) והקשר הולך וקורס עד שנהרס בסופו של דבר.

וזה בכלל לא ש״שנפרדות״ או ״מובחנות״ הם בעיה, והם גם ממש לא משהו ״לא נכון״. בכלל לא, הם דברים טבעיים ובריאים מאוד. אבל הם פשוט לא משהו שאפשר לגרום לו לקרות בכוח, או במאמץ, ובטח שהוא לא קורה דרך זה שמכחישים צרכים, או תלות, או דרך זה שמנסים בכוח להילחם בטבע האנושי שלנו.

נפרדות, למשל, היא משהו טבעי לגמרי שאמור לקרות (באופן אידאלי) אצל כל ילד בשלב התפתחותי מסויים – בתנאי – שהוא נמצא בתוך קשר *בטוח* עם הוריו.

כשהקשר עם הוריו בטוח, כשהוא יודע שהם תמיד שם בשבילו כשהוא צריך, אז מתוך הקשר הבטוח עם הוריו לאט לאט הוא מתחיל לפתח ביטחון עצמי, ומתוך הביטחון הזה הוא מתחיל לאט לאט להתנתק מהם ולחקור את העולם שסביבו לבדו – בגלל שמספיק בטוח לו.

אבל אם ניקח ילד כזה וננסה לכפות עליו את הרעיון של ״נפרדות״ לפני שהנפרדות הטבעית התפתחה מעצמה מתוך הקשר הבטוח עם הוריו, אז בעצם נפגע בתהליך הטבעי, וגם נפגע ביכולת שלו לפתח נפרדות טבעית ובריאה.

זה בערך אותו הדבר שיקרה אם ננסה לפתוח לפרפר את הגולם מוקדם מידי כדי ״לעזור לו לעוף״. מה שיקרה לו זה שהוא יהפוך להיות נכה, כי לקחנו ממנו את הסביבה הטבעית הנחוצה לשם ההתפתחות התקינה שלו. אם נעשה את זה, בעצם נהרוג אותו.

ובאותו האופן, זה גם בדיוק ההבדל שבין לנסות ליצור בתוך זוגיות בוגרת מובחנות מתוך רעיונות שכליים, לבין לייצר קשר בטוח *באמת* ושמתוכו תצמח מובחנות טבעית.

הפוקוס לעולם לא צריך להיות על ״מובחנות״ אלא תמיד רק על יצירת ביטחון בקשר. כל המובחנות שצריך תנבע מעצמה מתוך הקשר הבטוח – ללא שום צורך במאמץ.

אז אם לחזור רגע לעניין של ״אני זקוק לך״ – זה בדיוק אחד הדברים המשמעותיים ביותר שמייצרים ביטחון אמיתי בתוך קשר זוגי. ולכן, כמו שהסברתי, לא רק שזה לא סותר מובחנות בריאה – אלא שזה בדיוק מה שמאפשר גם את זה.

 

אז למה רוב בני האדם נמנעים בתוך קשרים מלהראות כמה הם זקוקים למי שאיתם?

למה כל כך הרבה אנשים מכחישים את זה, אפילו מול עצמם פנימה?

התשובה היא פשוטה, קוראים לזה טראומה. טראומה התקשרותית. זאת התוצאה של מה שקרה לנו, פעם מזמן, כשהיינו ממש קטנים, וממש תלויים וזקוקים, ומי שהיה אמור לדאוג לנו עשה אחד משני דברים: פגע בנו, או נטש אותנו (גם באופן עדין ומתמשך). ויש לזה אינספור וריאציות.

ובגלל הטראומה שזה יצר בגוף שלנו, המערכת החכמה שלנו הבינה שכדי להגן עלינו היא צריכה למנוע מאיתנו להיות אי פעם שוב במצב הפגיע הזה – של תלות. של להיות זקוקים למי שאיתנו.

ואז היא התחילה לפתח את סגנון ההגנה שלנו במערכות יחסים. בד״כ, או שהתפתחה דה-אקטיבציה, או היפר-אקטיבציה.

שזה בעצם אומר:

1. או שלמדנו לכבות ולנתק את עצמנו (אני לא צריך אף אחד, אני מסתדר לגמרי לבד, הכל בסדר, הכל טוב, הכל נפלא) כדי לא להיות שוב בתלות שבה נפגע.

2. או שלמדנו להתאמץ נורא ולפתח צורות רבות של שליטה במי שאיתנו (לרוב הרבה ביקורת, האשמה, דרישה, הנדסה של האחר) כדי לוודא שהוא תמיד יהיה שם עבורנו בדיוק כפי שאנחנו רוצים, וכל זה גם כדי לא להיות שוב בתלות שבה ניפגע.

שני הסגנונות העיקריים האלה נמנעים מתלות באותה המידה (וכל אחד בדרכו), זאת אומרת נמנעים מבאמת להיות ולהרגיש ולהראות ולחשוף שהם זקוקים (ללא הפעלת הגנות).

 

מהו השורש של כל הבעיות והקשיים הרבים בתוך קשרים זוגיים? ומהו הפיתרון?

שנים של עבודת עומק עם זוגות לימדו והראו לי שוב ושוב, בצורה מאוד ברורה, שכל הבעיות והקשיים הרבים בתוך קשרים זוגיים נובעים, תמיד, בעומק, מתוך דבר אחד בלבד. לא משנה מהו התוכן או הנושא של הקושי הזוגי שעולה, בעומק, מתחת להכל, יש תמיד רק דבר אחד:

השורש הוא ההימנעות, ההכחשה, הביטול, ההשתקה, ההסתרה, ניסיונות ההתגברות, וניסיונות המעקף, של העובדה – שאנחנו זקוקים למי שאיתנו. 

כל הקשיים בזוגיות נובעים בסופו של דבר, בעומק, בגלל כל מה שאנחנו עושים על מנת להמנע מלהיות שוב במצב הזה… של תלות. של להיות זקוקים האחד לשניה. שהוא בעצם מצב של אינטימיות עמוקה.

והפיתרון לכל הקשיים כולם
מתחיל תמיד, ונובע תמיד,
בדיוק מאותה הנקודה,
מן ההסכמה להודות,
להגיד, ולהראות –
שאנחנו זקוקים
האחד לשניה.

להשאר ככה קרובים,
וחשופים לחלוטין,
ללא שום הגנה.
שם במקום הזה,
שם מתחילה
האהבה.​

פורסם בקטגוריה הכתיבה שלי, זוגיות. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


בואו לקבל – את עצמכם. בחזרה.

לתאום טיפול פרטני או זוגי עם עמיחי:

לחצו כאן


טקסטים אחרונים

משיכה פיזית והעדרה בזוגיות – איך זה עובד?

משיכה פיזית אינה קשורה באמת רק במבנה הגוף. היא גם לא קשורה רק בכימיה, זאת אומרת זה לא משהו קבוע ונתון משום שהכימיה גם היא משתנה... קרא עוד

האם נכון שיהיו ציפיות בקשר זוגי או לא?

אדם שטוען ״אין לי ציפיות מבת הזוג שלי״ – משקר (אולי גם לעצמו). אותו הדבר נכון גם לגבי אדם שאומר ״אני לא תלוי ולא זקוק לשום... קרא עוד

למה חשוב כ״כ להבדיל בין תלוי לתלותי? ובין זקוק לנזקק?

כאשר לא מבינים לעומק את המושג ״תלות״ בקשר זוגי, מתבלבלים לפעמים לחשוב בטעות שזה אומר ״תלותיות״. וכשלא מבינים לעומק את המושג ״זקוקים״ חושבים לפעמים בטעות שזה... קרא עוד

אני זקוק לך – שלושת המילים המשמעותיות ביותר בזוגיות

אני זקוק לך. אלו שלושת המילים המשמעותיות ביותר בתוך קשר זוגי. כשכן אומרים ומראים את זה (זה לא מובן מאליו בכלל!) זה מחבר ומרגיע ומרפא ומצמיח... קרא עוד

עד כמה חשובה ההתאמה להצלחת הקשר הזוגי?

העובדה שיש אנשים שפגשו מישהי ומייד היה להם חיבור נשמות תאומות שמיימי, אלוהי, גורלי, אינסופי, רב גילגולי, פילאי ושלל סופרלטיבים נוספים – אפילו שאני באמת שמח... קרא עוד

אהבת אמת היא לא משהו שמוצאים אלא משהו שיוצרים

על מנת להצליח להגיע להישג האדיר, העצום, הנדיר, של קשר זוגי שיש בו אהבה ואינטימיות וקירבה וביטחון מלאים ואמיתיים – צריך לעשות דוקטורט. אבל לא כזה... קרא עוד

קרא עוד מאמרים

סרטונים אחרונים

מהי פציעה נפשית במובן העמוק, ומהו הריפוי?

מהי בעצם פציעה נפשית במובן העמוק? האם היא האירוע שקרה לנו או מה שקרה לנו בעקבות כך? ומהו בעצם הריפוי במובן העמוק? אני רוצה לשתף פה... קרא עוד

שיעור מבוא: שיטת ״תקשורת מתנות״ – לריפוי ולהתפתחות מואצת דרך מערכות יחסים

  צפו בהקלטת שיעור המבוא ללימוד יסודות שיטת ״תקשורת מתנות״ – לריפוי ולהתפתחות מואמצת דרך מערכות יחסים. המפגש הוקלט בתאריך 5.12.2022 מול קהל חי. שימו לב:... קרא עוד

יסודות שיטת ״דרך הנעים״ – שיעור מבוא

  בשיעור מבוא זה תלמדו את יסודות שיטת ״דרך הנעים״, את עקרונות הבסיס ואת הכלים הראשוניים החשובים.   פידבקים מאנשים שכבר צפו בשיעור המבוא: היה מרתק... קרא עוד

הכל מקרב אותי אליי – המתנות שבתלונות

מוזמנים להאזין לשיחה המרתקת הזאת בפודקאסט ״שיחות על הדרך״, בה ראיינה אותי איילת השחר אסטרייכר על עבודה מסוג חדש עם ביקורת ותלונות בתוך מערכות יחסים, על... קרא עוד

הדיכאון הוא בעצם חבר

מוזמנים להאזין לפודאסט המקסים של הדר זבולוני שנקרא ״בצירי הדרך – התמודדות עם דיכאון אחרי לידה״. הדר ראיינה אותי על חווית הדיכאון הקשה והאישית שלי ועל... קרא עוד

הריפוי הקליל של ״דרך הנעים״

אנחנו חיים בעולם שמקדש עשייה, הצלחות והישגים. עולם שמייצר מרדף שבקלות יכול להרחיק אותנו מהשקט וריפוי שלנו. לפעמים אפילו הנסיון שלנו לרפא את עצמנו הופך להיות... קרא עוד

צפה בסרטונים נוספים