מה שלוקח רגע לשבור – לוקח שנים לתקן

כשהייתי בכיתה ב׳ כפו עליי בבית הספר בו למדתי לקרוא ספרים בשיעור קריאה בספריה. זאת אומרת, לא כפו עליי בכוח פיזי כמובן אלא עשו זאת באמצעות איומים עקיפים וישירים וגם על ידי פרסים ועונשים; מי שסיים לקרוא קיבל פרס ויכל לצאת להפסקה ומי שלא סיים לקרוא נענש על ידי שהיה אסור לו לצאת להפסקה.

הם (המורים, הממסד החינוכי בו הייתי) היו מן הסתם גדולים וחזקים בהרבה ממני, הייתי קטן והם גדולים ולכן הם יכלו לעשות מה שרצו. הם האמינו שהם רוצים בטובתי ושהם פועלים כך מתוך אכפתיות כלפי. אני משוכנע בזה, אין לי ספק שהיו להם כוונות טובות בלבד.

משום שהם היו המורים ואני הייתי רק ילד, הם האמינו שהם יודעים יותר טוב ממני מה נכון עבורי, והם הריי רצו באמת שיהיה לי טוב בחיים, אז הם עשו מה שהם למדו שצריך לעשות – הם כפו עליי את הרצון שלהם.

לא כי הם רעים, לא כי הם מרושעים, ממש לא! אלא פשוט משום שהם האמינו שלפעמים, במקרים מסויימים, כפייה של רצונם בכוח על מי שחלש מהם זה דבר נחוץ. כמו למשל, כאשר רוצים לגרום לתלמיד לקרוא ספרים, והוא מתנגד.

ויותר מזה, אני חושב שהם פעלו כך כלפי משום האמינו שזאת הדרך *היחידה* שבה אפשר לגרום לי לקרוא ספרים. הם פשוט לא חשבו, או לא ידעו בכלל, שיש גם אפשרות אחרת.

כמו למשל – לספר לי בהתלהבות כנה מה הם עצמם כל כך אוהבים בקריאה, לשלהב אותי, להדביק אותי באהבה שלהם לספרים. להנות מזה כל כך בעצמם עד שגם אני ארצה *מעצמי* להנות כמותם.

או כמו למשל – לשאול אותי, להקשיב לי, לבדוק איתי: מדוע אני לא רוצה לקרוא? אולי קשה לי? אולי זה הולך לי ממש לאט? אולי אני צריך עזרה?

ויותר מזה, אני לא חושב שהם בכלל חשבו, או הבינו, או ידעו, שיש אפשרות… שאולי… כרגע, בנקודה הזאת בזמן ,ספרים, זאת לא הדרך שלי בחיים ללמוד, או לחקור, או להתפתח, או להרחיב אופקים.

ושאולי, הסיבה שבגללה התנגדתי לקרוא ספרים היא משום שהלב וגם הגוף שלי נמשכו אינטואטיבית לדרך שהייתה נכונה יותר עבורי באותן זמן, לדרך אחרת שעובדת עבורי לא פחות טוב ושבה אני מצליח לחקור, לגלות, להרחיב אופקים, להתפתח, ולא דרך ספרים.

ובאמת, אני יודע לומר שאהבתי הרבה יותר לשוחח עם אנשים, לשאול אותם שאלות (וואו כמה שאלות הייתי שואל, תמיד צחקו על ״שאלות העמיחי״ שלי), אהבתי והעדפתי בהרבה מפגשי עומק עם בני אדם מאשר מפגשי עומק עם דפים.

וזה לא שהדרך שלי הייתה נכונה יותר משלהם, ממש לא. וזה גם לא שהדרך שלהם הייתה נכונה יותר משלי, ממש לא. אלא פשוט, שהדרך שלי הייתה נכונה יותר *עבורי*. באותה נקודת זמן.

הם באמת האמינו, באמת ובתמים, שאני צריך לקרוא ספרים *עכשיו*, ולא רק אני אלא שזה הדבר הנכון עבור כל הילדים כולם בגיל הזה. הם האמינו שזה מה שנכון, שזה מה שטוב, שככה צריך. נקודה.

והם האמינו שאם הם יכריחו אותי ויכפו עליי את רצונם, אז יגרום לי לרצות לקרוא יותר ספרים בחיים הבוגרים שלי אחר כך.

ואתם יודעים, יכול להיות מאוד שאם הייתי מתפתח וגדל ללא אותה כפייה שחוויתי שם, אז באופן טבעי הייתי מסתקרן באיזה שלב מספרים והייתי ממש מגלה שאני אוהב ורוצה לקרוא ספרים. ואולי לא.

לעולם לא נדע מה היה קורה – משום שבאותה נקודה בזמן שבה ניסו לכפות עליי בכוח לקרוא, משהו קרה לי. מסיבה לא ידועה כלשהי, בשונה מילדים אחרים, אני לקחתי את זה מאוד קשה, חוויתי שם ממש טראומה לכל דבר ועניין, משהו בתוכי נסגר שם לתמיד באופן שלא שלטתי בו, זה פשוט קרה לי אוטומטית.

מאותו יום לא הייתי מסוגל יותר לקרוא ספרים. מאז ועד היום.

אני חושב שמאז כיתה ב׳, את מספר הספרים שקראתי בחיים אני יכול לספור על שתי ידיים. וגם אז, הם היו רק ספרים סופר סופר סופר מעניינים עבורי, ספרים שכתבו מורים נאורים שפגשתי ושהערכתי באופן מיוחד. ואפילו אז זה היה לי מאוד קשה להצליח לקרוא.

לצערי, מה שקרה כשניסו לכפות עליי אז לקרוא ספרים זה שמערכת העצבים האוטונומית שלי נסגרה לתחום הזה הרמטית. ככה זה הרבה פעמים במקרים של טראומה. זה נרשם באזור קדום יותר במוח מאשר החלק החושב, ואין לשם כמעט גישה אחר כך.

בדיוק כמו במקרה שבו גבר ניסה לכפות בכוח אינטימיות פיזית על אישה, ועכשיו, הגוף שלה פשוט ננעל הרמטית, באופן אוטומטי לחלוטין, בכל התקרבות הכי קטנה לאפשרות של מפגש אינטימי עם גבר.

וזה לא בגלל שהיא לא אוהבת או לא רוצה אינטימיות פיזית עם גברים בחייה, ממש לא. אלא זה בגלל הטראומה שהגוף והנפש שלה עברו כאשר חוותה ניסיון לכפות את זה עליה. מערכת הגוף-נפש שלה פשוט לא רוצה לאפשר יותר לעולם (לעולם!) לאף אחד, אף אחד, לפגוע בה כך שוב. ובצדק.

ולא שזה סוף הסיפור, זה לא חייב להשאר ככה.
כן, בהחלט, אפשר וחשוב להביא ריפוי לטראומה.
אבל ריפוי כזה הוא דרך ארוכה מאוד ולא פשוטה.

לפעמים, מה ששוברים ברגע אחד,
לוקח עשרות שנים כדי לתקן, וגם אז,
זה אף פעם לא יהיה יותר אותו הדבר,
גם אם זה יתאחה, תמיד ישארו הצלקות.

פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


בואו לקבל – את עצמכם. בחזרה.

לתאום טיפול פרטני או זוגי עם עמיחי:

לחצו כאן


טקסטים אחרונים

משיכה פיזית והעדרה בזוגיות – איך זה עובד?

משיכה פיזית אינה קשורה באמת רק במבנה הגוף. היא גם לא קשורה רק בכימיה, זאת אומרת זה לא משהו קבוע ונתון משום שהכימיה גם היא משתנה... קרא עוד

האם נכון שיהיו ציפיות בקשר זוגי או לא?

אדם שטוען ״אין לי ציפיות מבת הזוג שלי״ – משקר (אולי גם לעצמו). אותו הדבר נכון גם לגבי אדם שאומר ״אני לא תלוי ולא זקוק לשום... קרא עוד

למה חשוב כ״כ להבדיל בין תלוי לתלותי? ובין זקוק לנזקק?

כאשר לא מבינים לעומק את המושג ״תלות״ בקשר זוגי, מתבלבלים לפעמים לחשוב בטעות שזה אומר ״תלותיות״. וכשלא מבינים לעומק את המושג ״זקוקים״ חושבים לפעמים בטעות שזה... קרא עוד

אני זקוק לך – שלושת המילים המשמעותיות ביותר בזוגיות

אני זקוק לך. אלו שלושת המילים המשמעותיות ביותר בתוך קשר זוגי. כשכן אומרים ומראים את זה (זה לא מובן מאליו בכלל!) זה מחבר ומרגיע ומרפא ומצמיח... קרא עוד

עד כמה חשובה ההתאמה להצלחת הקשר הזוגי?

העובדה שיש אנשים שפגשו מישהי ומייד היה להם חיבור נשמות תאומות שמיימי, אלוהי, גורלי, אינסופי, רב גילגולי, פילאי ושלל סופרלטיבים נוספים – אפילו שאני באמת שמח... קרא עוד

אהבת אמת היא לא משהו שמוצאים אלא משהו שיוצרים

על מנת להצליח להגיע להישג האדיר, העצום, הנדיר, של קשר זוגי שיש בו אהבה ואינטימיות וקירבה וביטחון מלאים ואמיתיים – צריך לעשות דוקטורט. אבל לא כזה... קרא עוד

קרא עוד מאמרים

סרטונים אחרונים

מהי פציעה נפשית במובן העמוק, ומהו הריפוי?

מהי בעצם פציעה נפשית במובן העמוק? האם היא האירוע שקרה לנו או מה שקרה לנו בעקבות כך? ומהו בעצם הריפוי במובן העמוק? אני רוצה לשתף פה... קרא עוד

שיעור מבוא: שיטת ״תקשורת מתנות״ – לריפוי ולהתפתחות מואצת דרך מערכות יחסים

  צפו בהקלטת שיעור המבוא ללימוד יסודות שיטת ״תקשורת מתנות״ – לריפוי ולהתפתחות מואמצת דרך מערכות יחסים. המפגש הוקלט בתאריך 5.12.2022 מול קהל חי. שימו לב:... קרא עוד

יסודות שיטת ״דרך הנעים״ – שיעור מבוא

  בשיעור מבוא זה תלמדו את יסודות שיטת ״דרך הנעים״, את עקרונות הבסיס ואת הכלים הראשוניים החשובים.   פידבקים מאנשים שכבר צפו בשיעור המבוא: היה מרתק... קרא עוד

הכל מקרב אותי אליי – המתנות שבתלונות

מוזמנים להאזין לשיחה המרתקת הזאת בפודקאסט ״שיחות על הדרך״, בה ראיינה אותי איילת השחר אסטרייכר על עבודה מסוג חדש עם ביקורת ותלונות בתוך מערכות יחסים, על... קרא עוד

הדיכאון הוא בעצם חבר

מוזמנים להאזין לפודאסט המקסים של הדר זבולוני שנקרא ״בצירי הדרך – התמודדות עם דיכאון אחרי לידה״. הדר ראיינה אותי על חווית הדיכאון הקשה והאישית שלי ועל... קרא עוד

הריפוי הקליל של ״דרך הנעים״

אנחנו חיים בעולם שמקדש עשייה, הצלחות והישגים. עולם שמייצר מרדף שבקלות יכול להרחיק אותנו מהשקט וריפוי שלנו. לפעמים אפילו הנסיון שלנו לרפא את עצמנו הופך להיות... קרא עוד

צפה בסרטונים נוספים